1. Zetproces
Laten we eerst bekijken hoe deze twee koffiebereidingen tot stand komen.
Espresso wordt bereid door een kleine hoeveelheid bijna kokend water onder hoge druk door fijn gemalen koffie te persen. Dit proces gaat snel, meestal in 25 tot 30 seconden, en levert een klein, geconcentreerd shot koffie op van ongeveer 30 ml.
Lungo daarentegen wordt gemaakt met dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als een espresso, maar met aanzienlijk meer water. Door de langere extractietijd – vaak tot een minuut – ontstaat een grotere koffie van 85 tot 110 ml, ook wel een “lange koffie” genoemd.
2. Smaak en Sterkte
Op het vlak van smaak en intensiteit bieden Espresso en Lungo een duidelijk verschillende ervaring.
Espresso heeft een krachtige, intense smaak met een rijke, robuuste afdronk. Door de snelle extractie komen de geconcentreerde smaken van de koffie optimaal naar voren, wat ook zorgt voor een dikkere textuur en een laagje crema bovenop.
Lungo is daarentegen milder van smaak. Door de langere extractietijd worden meer oplosbare stoffen uit de koffie gehaald. Dit zorgt soms voor een bitterdere toets, maar ook voor een meer gelaagd en subtiel smaakprofiel. Lungo’s zijn over het algemeen lichter en zachter, met een langere nasmaak.
3. Cafeïnegehalte
Hoewel espresso een kleinere hoeveelheid koffie bevat, is het cafeïnegehalte per milliliter hoog vanwege de geconcentreerde aard van het shot.
Lungo bevat doorgaans meer cafeïne dan een espresso, doordat er meer water wordt gebruikt en de extractietijd langer is. Hierdoor worden meer cafeïnemoleculen uit de koffie gehaald, wat leidt tot een grotere totale hoeveelheid cafeïne in de kop.
4. Serveergrootte
Espresso wordt geserveerd in een klein kopje (demitasse), en is ideaal voor een snelle, intense koffiemoment. Het shot is klein, krachtig, en geeft een snelle energieboost.
Lungo wordt meestal geserveerd in een groter kopje. De grotere hoeveelheid en mildere smaak maken het een meer ontspannen koffie-ervaring, waarbij je iets langer kan genieten.