Wat is doppio koffie en hoe maak je het?
Een snelle slok tijdens de ochtenddrukte, een opkikkertje om tien uur of een remedie tegen de middagdip. Een Espresso is altijd jouw kompaan als er vlug moet gehandeld worden. NESCAFÉ Dolce Gusto lanceerde net om die reden de nog sterkere variant Doppio Espresso: een dubbele Espresso. Maar wat is het verschil met een gewone Espresso? Waar komt een Espresso eigenlijk vandaan? En hoe zet ik ‘m zelf thuis? Een ding is zeker: deze twee kanjers halen het maximale uit hun koffiebonen!
Wat is een Espresso?
Verwelkom met open armen het kleinste kopje Italiaanse traditie: de Espresso! Klein van gestalte – met haar 30 ml – maar heel sterk en krachtig van inborst. Ook deze Italiaanse schone wist de wereld te veroveren. Espresso is Italiaans voor expressie, wat verwijst naar de sterke uitdrukking van de puurste koffiecomponenten en de intense smaak ervan.
Staat jouw kleine kopje al klaar? De Espresso wordt naar goede gewoonte bereid met weinig heet water die met hoge druk door de koffie loopt. Weinig water wil daarom niet zeggen dat het minder sterk is of minder cafeïne bevat. In tegendeel, er zit gemiddeld zo’n 65 mg cafeïne in een Espresso. Typerend aan een Espresso zijn de Robusta- of Arabica-koffiebonen die heel fijn worden gemalen waardoor door de hoge druk alle sterke aroma’s en componenten voor de volle 100% vrijkomen. Een perfecte Espresso herken je aan de rijke, goudbruine cremalaag. Dat is de indicator voor een goed geëxtraheerde Espresso.
Een Espresso van NESCAFÉ Dolce Gusto
Ook NESCAFÉ Dolce Gusto weet deze kleine telg te appreciëren en ontwikkelde een perfect uitgekiende formule met een intensiteit van 5. Het recept van de NESCAFÉ Dolce Gusto Espresso geniet van de pure premium Zuid-Amerikaanse Arabica-blend uit Brazilië en Colombia. De smaak is delicaat en kent een fruitige toets. Onder de verfijnde gouden cremalaag ligt een verrassend karaktervolle Espresso met levendige tonen van granaatappel en ondertonen van gebrande walnoot.
Wat is een Doppio Espresso?
We blijven in Italiaanse oorden, hoe kan het ook anders, met zo’n rijke koffiegeschiedenis. Doppio is simpelweg het Italiaanse woord voor ‘dubbel’, wat in de context van een Doppio Espresso slaat op een dubbele Espresso en dus dubbel zoveel genot! Twee keer zoveel Espresso (60 ml), betekent ook een grotere mok. Een Doppio Espresso wordt dan ook vaak geserveerd in een cappuccinokopje.
Een Doppio Espresso wordt op dezelfde manier geëxtraheerd als een gewone Espresso, maar met twee keer meer gemalen koffie en twee keer zoveel heet water. De sterkte blijft met andere woorden hetzelfde, je krijgt alleen meer koffie in je kopje.
Een Doppio Espresso van NESCAFÉ Dolce Gusto
Twee Espresso’s tegelijkertijd? Daar zegt ook NESCAFÉ Dolce Gusto geen nee tegen. Het laatste nieuwe concept Doppio Espresso – Double Espresso legt het traditionele recept in een handige capsule en biedt een intensiteit van 10. Bij de eerste slok ontvouwt de fluweelzachte cremalaag zich in een intens smaakprofiel dat fruitige en donkere smaken met elkaar combineert, nog voor de subtiel geroosterde ondertonen en langdurige romigheid het podium betreden. Een premium mélange van verantwoord geteelde Arabica- en Robusta-bonen uit Zuid-Amerika en Vietnam matchen de zachtheid en intensiteit die je van een Espresso verwacht.
Hoe zet je thuis de perfecte Espresso?
NESCAFÉ Dolce Gusto maakt het je graag gemakkelijk zodat je snel en zonder veel moeite meteen kan genieten van de perfecte Espresso, Espresso Doppio of elke andere koffievariant. De NESCAFÉ Dolce Gusto Genio S-machine is ontworpen met oog op design en eenvoud en bevat een unieke Espresso-boostfunctie. Daarbij wordt de koffie eerst bevochtigd voor de zetcyclus start, wat een intensere Espresso oplevert.
Til je kennis naar een hoger niveau! Wist je dat...
- er in de Italiaanse koffiebars dagelijks meer dan zeventig miljoen kopjes Espresso gedronken worden?
- als je naar Italië reist, je eigenlijk een ‘Caffè’ moet bestellen als je een Espresso wilt? En als je graag een Doppio Espresso drinkt, je dan best vraagt om een ‘Caffè Lungo’?
- de Espresso de perfecte basis is voor een Cappuccino? NESCAFÉ Dolce Gusto denkt echter aan je gebruiksgemak en brengt het recept samen in haar unieke capsules. Zo zet je meteen een heerlijke Cappuccino!
- er nog meer krachtige NESCAFÉ Dolce Gusto Espresso’s zijn? Zo is er de Espresso Intenso, met een intensiteit van 7. Het is een mélange van Arabica-koffiebonen uit Colombia en Robusta-bonen uit Vietnam; een mooie ontmoeting van twee koffielanden. De smaak is intens en fruitig en wordt door de druk op de koffiemachine – zoals het hoort – afgetopt met een royale, fluweelzachte cremalaag. Als expert maakten we ons de intensiteit van deze kleine kop volledig eigen, waardoor de subtiele tonen van zomerse rode vruchten door het kruidige zoethout en de notige aroma’s heen schemeren.
- NESCAFÉ Dolce Gusto ook een Espresso heeft zonder cafeïne? De Espresso Decaffeinato is rijk en heerlijk van smaak, en verrast – desondanks dat er geen cafeïne inzit – met een krachtig recept en een intensiteit van 5.
- als je in de koffiebar een Latte Macchiato bestelt, er daarvoor een Espresso Doppio gebruikt wordt? Daarom krijgt die soms ook wel de bijnaam Espresso Macchiato. De NESCAFÉ Dolce Gusto Latte Macchiato-capsules brengen ook hier het beste van twee werelden samen in een capsule die meteen klaar is voor gebruik.